Wauw, wat een mooi plekje is het toch! Dat was onze eerste reactie toen we bij De Groene Lantaarn in Staphorst aan kwamen rijden. Wij mochten op bezoek (en proeven!) in het tweesterrenrestaurant van Jarno & Cindy en het recept van Jarno’s ‘signature dish’ met jou delen.
Meer dan waard
In het voorjaar van 2019 vestigden gastvrouw en sommelier Cindy Borger en haar partner chefkok Jarno Eggen zich met hun restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. De nieuwe thuisbasis van Jarno en Cindy is met recht prachtig te noemen. Dit statige pand heeft een flinke dosis persoonlijkheid gekregen met bijvoorbeeld de vroegere skateboards van de chef. Het terras achter met uitzicht op eigen groentetuin en de molen is oogverblindend te noemen. Jarno vertelt hier zijn eigen creatieve verhaal zoals hij het wil.
Met lokale ingrediënten wordt er door Jarno verrassend gecombineerd maar vindt het telkens het juiste evenwicht. Je wordt bij de gerechten meegenomen op een uitdagende ontdekkingsreis, welke tegelijkertijd vertrouwd en vernieuwend is. En sinds 2016 mag het restaurant zich de trotse eigenaar noemen van twee Michelinsterren, dus wil je eigenlijk niet missen! Het is het omrijden meer dan waard!
Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan als thuischef. Tijd om de heerlijke rode bietenrisotto met appel, krenten en crème fraîche te gaan bereiden!
Ingrediënten
Risotto
1 sjalot | 200 gram risotto rijst | 1 liter groentebouillon | 1 glas witte wijn | olijfolie | roomboter
Bietensiroop
2 liter bietensap
Appel & krenten mix
1 granny smith appel | 100 gram krenten | 100 milliliter water | 100 gram suiker | 100 milliliter balsamico azijn
Gepofte pompoenpitten
100 gram pompoenpitten | 100 gram suiker | 100 milliliter water | zonnebloemolie | zout
Finishing touch
crème fraîche | verse tuinkruiden zoals tijm, bieslook, kervel & dragon | olijfolie
Bereiding
Risotto
Start met een brede pan met olijfolie. Voeg hier de gesnipperde sjalot aan toe en bak de sjalot rustig gaar. Voeg hierna de risotto toe en roer het geheel goed door. Vervolgens voeg je de wijn toe; laat deze helemaal inkoken. Is de wijn ingekookt? Dan kun je er bouillon bij doen tot de rijst net onder staat. Vervolgens laat je het geheel drie minuten koken. Doe er elke drie minuten een beetje bouillon bij tot de rijst gaar is. Is de rijst gaar? Roer er dan een klont boter door en stort alles op een bord om het zo snel mogelijk koud te krijgen.
Bietensiroop
Kook het bietensap in tot het een dikke siroop is geworden.
Appel & krenten mix
Doe de krenten, het water, de suiker en de balsamico azijn in een pan en breng het aan de kook. Schil vervolgens de appel, snijd deze in fijne blokjes en voeg hier een gelijk deel gezeefde krenten aan toe.
Gepofte pompoenpitten
Doe de pompoenpitten, suiker en het water samen in een pan en breng het geheel aan de kook. Zeef vervolgens de pitten en doe ze in een pan onder een laag zonnebloemolie. Zet het vuur aan en frituur de pitten al roerend goudbruin. Zeef hierna de pitten en breng ze op smaak met een beetje zout.
Finishing touch
Doe de bietensiroop in een pan. Voeg hier de risotto aan toe en roer deze warm in de bietensiroop. Vervolgens voeg je de appel & krenten mix toe en roer je er een lepel crème fraîche doorheen. Heb je al het voorgaande goed gemengd? Schep de risotto dan op een plat bord en verdeel het over het hele bord. Hierna sprenkel je wat olijfolie over de risotto. Verdeel dan de pitten en kruiden gelijkmatig over het gerecht en maak het geheel af met wat dotjes crème fraîche.
Bon appétit, geniet ervan!
Of je nu op zoek bent naar een makkelijk recept, een gezond recept of een recept voor de familie en/of vrienden die je over de vloer krijgt? Bij ons vind je nog veel meer recepten waar het water je van in de mond loopt.