Hoe houd je ongedierte uit de tuin?

Hoe houd je ongedierte uit de tuin?

In de tuin krioelt het van de ongedierte. Er zijn maar weinig mensen die van ongedierte in de tuin houden. Hierdoor is het goed mogelijk dat je minder comfortabel in de tuin zit. Misschien heb je wel kinderen die bang zijn voor insecten of houd je er zelf gewoon niet zo van. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om ongedierte uit de tuin te weren. Wij geven je hieronder de tips zodat je daarna met een gerust hart in de tuin kunt zitten!

Wat te doen tegen (naakt)slakken?

Niets vervelender dan aangegeten bladeren van jouw planten en/of bloemen. Maar voordat we met deze tip beginnen, willen we er wel even bij vermelden dat niet alle (naakt)slakken ongedierte zijn. Er zijn veel slakken die zich voeden met dode planten in plaats van levende. Neem bijvoorbeeld de beschermde wijngaardslag, deze slak helpt om naaktslakken op afstand te houden. Gebruik daarom niet alleen maar chemische bestrijdingsmiddelen om van slakken af te komen.

Slakkenplagen in de tuin kun je goed tegen gaan door planten in de tuin te zetten waar ze een hekel aan hebben. Je kunt dan denken aan planten zoals Oost-Indishce kers of kruiden als rozemarijn, tijm en salie. Plant je een border winterbonenkruid om je plantenbed, dan houd je de slakken ook op afstand. Ben je niet bang voor slakken? Dan kun je ook voor de natuurlijke manier kiezen. Vang de slakken met omgekeerde bakjes van donker plastic. Je ziet dat de slakken daaronder gaan kruipen, daarna kun je ze ergens in de natuur of in het bos weer vrijlaten.

Houd de bladluis onder controle

Een vervelende plaag voor in de tuin is toch wel de bladluis. Bladluize zijn klein, maar zeer dodelijk voor planten. Om de bladluis op een milieuvriendelijke manier te bestrijden, maak je een aftreksel van brandnetel. Voor het maken hiervan doe je ongeveer twee volle handen brandnetels in een emmer met twee tot vijf liter water en laat dit 12 tot 24 uur staan. Tip, doe hierbij wel handschoenen aan anders krijg je geïrriteerde handen. Daarna ga je het aftreksel ongeveer 30 minuten koken. Is het eenmaal afgekoeld, dan voeg je vijfmaal zoveel water toe om de oplossing in zijn geheel te verdunnen. Vervolgens kun je het op de aangetaste planten spuiten. Herhaal dit totdat alle bladluis is verdwenen. 

Ideaal om bladluis te elimineren is het bloemenmengsel bladluis, deze bestaat uit twintig soorten bloemen- en kruidenzaden. Dit is samengesteld om jouw tuin een natuurlijke bescherming tegen bladluizen te bieden. Zaai dit bloemenmengsel rondom jouw moestuin of rozen, dan voorkom je dat deze door de bladluis worden aangetast. De bloemen worden ongeveer 50 - 90 cm hoog en zijn een leuke toevoeging in jouw tuin. Daarbij voorkomt het dat de bladluis zich kan verspreiden, dus een win-win situatie!

Shop hier het bloemenmengsel

Mieren van het terras houden

Als eerste willen we even benadrukken dat mieren niet altijd ongedierte hoeven te zijn. Mieren kunnen namelijk heel nuttig zijn en helpen om het ecologisch evenwicht in jouw tuin te bewaren. Maar wanneer ze zich op jouw terras bevinden en je gaat storen wanneer je rustig aan het eten/drinken bent, dan kan het nog wel eens vervelend zijn. De beste manier om van mieren af te komen, is om ze te verplaatsen. Neem een bloempot en vul deze met stro en/of houtkrullen. Zet de bloempot over de mierennest en de mieren maken hun nieuwe thuis van de bloempot. Vervolgens kun je na een paar dagen de bloempot verplaatsen naar een andere plek in de tuin. Zo krijgen ze een eigen plekje in de tuin, waar jij geen last van ze hebt. Voor een langere tijd kun je mieren op afstand houden met de geur van citroenschillen, azijn of planten zoals lavendel.

Mollen verjagen

Wellicht beschik je over een grotere tuin, dan is het mogelijk dat je last hebt van mollen. Mollen kunnen ook nuttig zijn voor in de tuin, de dieren eten ongedierte en doen aan grondverbetering. Zorg er dus voor dat je mollen verdrijft in plaats van de dieren te vergiftigen of te doden. Het is goed mogelijk dat molshopen voor jou te veel overlast veroorzaken, wij begrijpen dat. Je kunt met eenvoudige methodes mollen verdrijven. Mollen zijn namelijk erg gevoel voor lawaai en geur. Giet bijvoorbeeld wat zure melk of karnemelk door de mollengangetjes en je zult zien dat de mollen weggaan.

Mollen zijn dus ook gevoelig voor geluid. Je kunt bijvoorbeeld een ijzeren staaf in de grond steken en daar regelmatig met een hamer op slaan. Maar het kan ook automatisch met een mollenverjager. Dit apparaat worden mollen door middel van het uitzenden van trillingen in de grond verdreven. Mollen voelen zich niet meer thuis in de grond waar de mollenverjager is geplaatst. Let op, het kan wel enige tijd duren voordat de mollen definitief verdreven zijn maar daarna is jouw tuin verlost van molshopen en mollengangen. Zo jaag je mollen snel en gemakkelijk de tuin uit zonder gebruik te maken van giftige bestrijdingsmiddelen.

Woelmuizen in de tuin

Hoe kom je erachter of je woelmuizen in de tuin hebt? Woelmuizen laten hoopjes aarde achter die verdacht veel lijken op molshopen. Hun gangen graven ze echter naast deze hoopjes en niet direct eronder zoals normaal gesproken mollen doen. Woelmuizen richten meer schade aan dan mollen, ze zijn dol op bloembollen, groentes en plantenwortels. Het ergste daarbij is dat ze van onderaf eten, wat betekent dat je de schade pas ontdekt wanneer je gaat oogsten. Maar hoe kom je van deze muizen af? Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel, je kunt ze verdrijven door dicht bij de grond harde geluiden te maken. Ga bijvoorbeeld stampen op de grond of sla met een hamer op de grond. Werkt dit niet? Dan kun je altijd nog vangkooien plaatsen en laat je de muizen vrij in een bos ver weg van jouw huis.

Op deze manier zorg je ervoor dat het ongedierte op een milieuvriendelijke manier uit jouw tuin blijft. Je kunt met deze tips ervoor zorgen dat jouw tuin volop in bloei blijft zonder dat het last heeft van het ongedierte. Op onze tuinafdeling vind je alle elementen die je nodig hebt om het ongedierte uit jouw tuin te houden. Dus kom zeker eens langs!

Onze openingstijden

loader
Bezig met laden...