Heeft jouw toilet een upgrade nodig, gezien we er gemiddeld een kwartier per dag per persoon opzitten. Ben je handig genoeg om deze klus zelf (proberen) te klaren? Dan nemen we jou in deze blog mee door een stappenplan om een eigen inbouwtoilet te installeren. Doe je mee?
Waarom kiezen voor een inbouwtoilet?
We stellen onszelf natuurlijk de vraag waarom we kiezen voor een inbouwtoilet? Met het gebruik van een inbouwtoilet in de ruimte lijkt de ruimte ook groter, het waterreservoir is weggewerkt in de muur en je kunt heel gemakkelijk onder het hangende toilet schoonmaken. Het is een serieuze klus, maar uiteindelijk wel een echte upgrade van de toiletruimte.
Een zwevend toilet is hygiënischer dan een staand toilet. Dit komt omdat bij een staand toilet de bacteriën zich nog wel eens willen ophopen bij de randen. Bij een zwevend toilet heb je daar geen last van. De ruimtebesparing is daarbij ook een groot bijkomend voordeel. Dus laten we aan de slag gaan!
Stap 1 | Bepaal de plek
We beginnen met het inbouwreservoir. Als eerste bepalen we de meest geschikte plek om het inbouwreservoir te plaatsen. Het is belangrijk dat je goed kijkt waar de afvoer ligt en hoe je deze het beste kunt verbinden. Je let daarbij ook goed op waar de watertoevoer vandaan komt en hoe je deze het beste kunt verbinden met het inbouwreservoir. Zorg bij het plaatsen van een toilet er altijd voor dat er minimaal 50 centimeter beenruimte aan de voorkant zit en 20 centimeter ruimte aan de zijkanten.
Sluit altijd voor het klussen de waterleiding af, want anders krijg je een groot waterballet!
Vervolgens plaats je de voeten tegen de poten aan van het frame en bepaal daar vervolgens de hoogte van de poten. De meest ideale zithoogte van een toilet is 100 centimter van de grond. Ga je nog een vloer leggen of plaatsen? Tel er dan nog 1 centimeter bovenop.
Stap 2 | Aftekenen maar
Nu is het tijd om de boel af te gaan tekenen, markeer op de muur waar het midden van het reservoir komt te staan. Vervolgens teken je twee horizontale lijnen op de muur. Nu kun je de muurbeugels gaan monteren en controleer of deze passen in het frame.
Je kunt het frame op de gewenste plek plaatsen, maar controleer wel altijd of deze waterpas staat. Bekijk van een afstand of het reservoir ook in het midden staat. Nu kun je de boorgaten voor de muur en de vloer markeren.
Stap 3 | Inbouwreservoir plaatsen
Nu je de gaten bij bovenstaande stap hebt gemarkeerd, is het nu tijd om de gaten voor te boren in de muur en de vloer. Je kunt ervoor kiezen om eventueel pluggen te gebruiken, deze keuze is aan jou. Je kunt vervolgens het inbouwreservoir terugzetten. De stelpoten kun je nu afstellen. Controleer nogmaals of het frame waterpas staat en stel opnieuw af indien dit nodig is. Bevestig dan de poten op de vloer en controleer nog een keer of het frame waterpas staat.
Nu staat het reservoir vast aan de vloer, tijd voor de muur! Bevestig het frame tegen de muur aan. Controleer hier ook regelmatig of het frame waterpas staat. Gebruik een schroevendraaier en steeksleutel om het frame zo goed mogelijk af te stellen.
Stap 4 | Afvoerbocht plaatsen
In deze stap zorg je ervoor dat de afvoerbocht voor het water in het frame wordt geplaatst en deze wordt aangesloten aan de afvoer. Lukt het aansluiten niet zo gemakkelijk? Gebruik dan zeep om de afvoerbocht makkelijker aan te sluiten. Klik de afvoerbocht vast met een sluiting.
Stap 5 | Het aansluiten van de waterafvoer
Nu is het tijd om de hoekstopkraan aan te sluiten op de waterleiding. Een hoekstopkraan is hetgeen wat wordt gemonteerd aan een toestel dat een kraan bedient. Je kunt hierbij denken aan een stortbak van een toilet. Met deze kraan kun je tijdelijk de waterafvoer stop- of openzetten. Je kunt eventueel de waterleiding verlengen zodat deze achter het reservoir bevestigd kan worden. Voor een waterdichte verbinding gebruik je vervolgens teflon tape.
Stap 6 | De flexibele waterslang aansluiten
De flexibele waterslang dient nu op de stopkraan bevestigt te worden. Sluit de hoekstopkraan en zet de installatie op waterdruk. Controleer goed of de aansluiting van de hoekstopkraan volledig lekvrij is. Als laatste sluit je de flexibele waterslang aan op de vlotterkraan, welke ervoor zorgt dat het reservoir vol stroomt met water. En dan als allerlaatste plaats je de inspectieschacht op het inbouwreservoir.
Stap 7 | Bevestig de aansluitstukken
Nu is het natuurlijk de hoogste tijd om het toilet in zijn geheel af te werken. Dit betekent dat je de aansluitstukken, zoals het wandcloset, bedieningspaneel en toiletzitting kunt bevestigen. Wil je voor de finishing touch van jouw toilet gaan? Dan is een fontein onmisbaar voor het wassen van je handen!
Je hebt nu alle benodigdheden en stappen om je eigen inbouwtoilet te installeren. Ga jij de klus klaren? Alles wat je hiervoor nodig hebt, vind je in onze winkel op sanitair afdeling op de begane grond. Je stelt heel eenvoudig je eigen toilet samen. Kom je er niet helemaal uit? Onze adviseurs helpen je graag verder om al jouw vragen te beantwoorden. Zien we je snel?