Zoals eerder al benoemd bestaan er drie verschillende soorten verlichting: basisverlichting, accentverlichting en achtergrondverlichting. Bij de verschillende soorten verlichting heb je onder andere te maken met de Kelvin- en Lumenwaarde, Voltage en IP-waarde. Wij leggen je graag uit wat het verschil is en waar je het voor gebruikt!
Lumen en Kelvinwaarde
We kijken naar de Lumenwaarde wanneer we willen weten wat de lichtopbrengst is van een lichtbron. Lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Dat wil zeggen de helderheid van een lamp. Lumen is te herkennen aan het symbool lm. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller de lamp schijnt.
Daarnaast is niet alleen de hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt belangrijk. Ook de kleur van het licht is van belang! Het bepaalt namelijk waarvoor de lamp gebruikt kan worden. We hebben het dan over de kleurtemperatuur oftewel de Kelvinwaarde (K). De kleurtemperatuur is letterlijk de kleur van het licht. Wanneer we hier specifieker op in gaan, vertelt de kleurtemperatuur hoe warm of koud de tint van het witte licht is. Het volgende geldt: hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht.
12 of 230 Volt?
Welke spanning je kiest voor verlichting hangt af van je persoonlijke voorkeur en de situatie waarin je verlichting moet voorzien. Maar wat ga je kiezen? 12 of 230 Volt? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje!
Lampen gaan op 12 Volt langer mee omdat ze minder spanning hoeven te verwerken. Daarnaast geven ze helderder licht (witter) en dit blijft wit zodra je het licht dimt. Bij 230 Volt trekken de lampen weg naar de oranje kleur wanneer deze gedimd worden. Daarnaast hebben de lichtbronnen een kortere levensduur. De voordelen van 230 Volt zijn dat deze lichtbronnen geen transformator nodig hebben, ook bruikbaar voor spaarlampen en de lampen geven warmer licht.
IP-waarde
De IP-waarde geeft aan in hoeverre verlichtingsarmaturen zijn afgeschermd tegen vaste voorwerpen en water. De IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen het binnen dringen van vaste voorwerpen. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate de verlichting beschermd is tegen water en vocht.
Een hoog eerste cijfer gaat daarom steeds gepaard met een hoog tweede cijfer. Want wanneer armatuur goed is afgesloten tegen water, is het ook moeilijker voor vaste voorwerpen om binnen te dringen.
Nu weet je de basis voor het aanleggen van verlichting in je tuin! In onze andere blogs over het lichtplan in de tuin vertellen we je meer over de verschillende soorten verlichting en hoe je deze gebruikt.