Badkamerverlichting

Vaak is de badkamer het laatste vertrek waar we zijn voordat we het bed inkruipen. In de ochtend zijn we er vaak ook weer als eerste, om de dag te beginnen. Hierbij is het belangrijk dat de badkamerverlichting functioneel is, voornamelijk in de winterperiode. Maar tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor de verlichting. Alleen functioneel is niet voldoende, het mag ook smaakvol zijn! De lampen in de badkamer mogen gezien worden.

Stijlvolle verlichting

Verlichting is er in vele verschillende stijlen, vormen en kleuren. Wilt u liever strakke inbouwspots, een stijlvolle plafondlamp of juist speelse wandlampen? Het hangt allemaal af van de stijl van uw badkamer, of dit een modern design badkamer is of een badkamer met een klassieke look, er is altijd geschikte verlichting te vinden. De badkamerverlichting mag conventioneel zijn, of juist een statement maken. Het belangrijke is dat de lampen zorgen voor het gewenste licht, helder of juist gedimd. Daarnaast moet de lamp bestand zijn tegen vochtige ruimtes!

Ontdek de mooiste badkamers

Kies de juiste IP-waarde

Om te ontdekken of een lamp geschikt is voor de badkamer, moet er gekeken worden naar de IP-waarde van de lamp. IP-waarde is de beschermingsgraad van de lamp, de mate waarin deze waterdicht is. Deze waarde wordt met twee cijfers aangeduid. Waarbij de eerste de mate van bestendigheid tegen stof aangeeft en het tweede verteld hoe goed lamp tegen vocht kan. Bij de badkamerverlichting wordt vooral op het laatste cijfer gelet. Hierbij moet u kijk naar de verschillende zones in de badkamer, op basis daarvan kunt u de bijpassende verlichting en IP-waarde bepalen.

  • Zone 0: Onder water – Hierbij is 12 Volt de maximale spanning. Het laatste getal van de IP-waarde moet hierbij minimaal 7 zijn. Bijvoorbeeld IP67.
  • Zone 1: Veel contact met water – Hierbij moet u denken aan de douche- of badwand. Wanneer u een badkamerlamp van 12 Volt of meer wilt aanschaffen, moet de IP-waarde minimaal eindigen met een 4. Bijvoorbeeld IP44 of IP54. Een hogere IP waarde mag altijd, aangezien de beschermingsgraad dan nog hoger is.
  • Zone 2: Spattend water – De verlichting in deze zone kan in contact komen met spattend water. Zoals naast het bad, douche of bij de wasbak. De lampen die zich in deze zone bevinden moeten ook een IP-waarde met minimaal een 4 aan het einde hebben. Bijvoorbeeld IP44.
  • Zone 3: Geen contact met water – Deze zone betreft verlichting die niet in direct in contact komt met water, zoals de plafondverlichting. Hierbij is het beste om gebruik te maken van lampen met een IP-waarde van minimaal een 1 op het eind. Bijvoorbeeld IP21.

Soorten verlichting

Er zijn vele soorten, maten, kleuren en materialen badkamerlampen. Welke verlichting u kiest hangt natuurlijk af van de stijl van de badkamer en uw smaak. Daarnaast is het belangrijk om naar de functionaliteit van de verlichting te kijken. Bovendien moet u goed na denken over het soort lamp u wilt: kiest u bijvoorbeeld voor halogeen- of ledverlichting?

Spotjes in het plafond

Een veel gekozen optie, zijn (inbouw)spotjes in het plafond. Hierbij moet u er om denken dat het plafond verlaagd zal moeten worden, om zo de badkamerverlichting te kunnen plaatsen.
Een andere optie is een plafondlamp. Echter zal dit wel een ander soort licht geven, dan wanneer u gebruik maakt van spots. Daarom is het goed om te bedenken welke functie de lamp zal hebben. Wordt deze gebruikt als basisverlichting, accentverlichting of gerichte verlichting? De spots of plafonnières mogen niet recht boven de douche geplaatst worden, deze moeten buiten de douche, in zones 2 of 3.

Een verlichte wand

Spotjes kunnen ook in de wand verwerkt worden. Of wanneer u voor echte luxe wilt gaan, kunt u ze zelfs in de vloer plaatsen! Creëer en sfeervolle ruimte door een dimmer op de spots te zetten, zodat u deze altijd kunt afstemmen. Let hierbij goed op de positie van de spots, zodat er geen vervelende en onhandige schaduwplekken ontstaan.
Daarnaast kun u kiezen voor wandverlichting. Verlicht bijvoorbeeld de gehele wand door middel van downlighters. Bij deze armaturen schijnt het licht naar beneden en zorgen voor een gloed van licht over de muur, wat een heerlijk gevoel van ruimte geeft. Naast dat u de downlighters aan de wand kunt bevestigen, kunt u er ook voor kiezen om ze onopvallend in je plafond in te bouwen.

Verlichting in de spiegel

De verlichting kan ook verwerkt worden in de spiegel. Deze moet van voren komen, aangezien er anders schaduwvorming ontstaat. Wat onhandig zou zijn wanneer u bijvoorbeeld uw make-up aanbrengt. Over het algemeen is de spiegelverlichting een accentverlichting in de badkamer, omdat het verder niet genoeg licht geeft.

Kom eens langs in de showroom en ontdekt de mooiste badkamerverlichting! Onze badkamerspecialisten helpen u graag!

Bekijk ons online assortiment

loader
Bezig met laden...